Menin metsään

2.05.2016 - 5:31 / jii Ivaneva.


nikola sakko1Perustuu siis siihen, että korvasienen rihmastoo on hulluna mäntykankailla ja kun pintamaan lahottajasienineen poistaa, niin se pääsee tekeen maanpäällisiä sienii. En ite ihan kympillä usko tohon, mutta hauska koe.

nikola sakko 2nikola sakkonikola sakko 3Sit tulin TOMAsta (tosimaailma) SOMEen (sosiaaliseen mediaan), jossa käytiin kiivasta kulttuuriappropriaatio-keskusteluu. Kai mulla on velvollisuus vielä kommata tätä kun kerta aloitin, eli:

nikola sakko korjattunikola sakko 6Vastaväitteeksi omaan vastaväitteeseeni voi sanoo, että se on vain jatkoo valkoisten länkkäreiden harrastamalle muiden yli ja ohi puhumiselle asiassa, joista heillä ei oo henkilökohtaista kokemusta. Eli vertauksen kautta, musta mun sana transkysymyksissa on painavampi kuin cis-ihmisten, joilla ei oo kokemusta transihmisenä elämisestä. Silti musta kaikkien pitää saada pohtii ääneen ja faktojen pitää olla kunnossa. Musta on hyvä, jos aktivistiskene muuttuu Suomessakin entistä sensitiivisemmäks rasismikysymyksissä, mutta vääristä lähtökohdista nouseva fundamentaalisuus voi myös karkoittaa ihmisiä. Sanelu ja jyrkkyys työntää ihmisiä pois, keskustelu ja yhdessä kiihkottomasti pohtiminen vetää puoleensa (taas: hyvä mun on sanoo, länkkärin etulyöntiasemasta käsin) 🙂

Lukekaa Nadian sarjiksii sen blogista täältä! Arvostan sarjispiirtäjänä häntä & pidän hyvänä tyyppinä, vaiks ollaan oltu monesti eri mieltä jutuista.

Vielä keventävää musiikkia loppuun:

nikola sakko 7Bella ciao youtubessa.

Kategoria: Anarkismi, Keikalla, Mrrrttakerho!, Uutiskatsaus, Yleinen.



4 vastausta - “Menin metsään”

  1. Pekka Kirjoittaa:

    Kulttuuriappropriaatiosta olen sitä mieltä, ettei sellaista olekaan. On vain kulttuurien sekoittumista. Siitä, että toistensa vaikutuspiirissä elää sekaisin useita kulttuureja, seuraa väistämättä se, että ne ottavat vaikutteita toisistaan. Eikös tämä rikastuttava vaikutus itse asiassa ole yksi tärkeimmistä pointeista, joilla monikulttuurisuutta markkinoidaan?

    Vaatimukset, ettei näin saisi käydä, ovat tasan yhtä tehokkaita ja järkeviä kuin äärioikeiston rotupuhtausvaatimukset, täysin riippumatta siitä, yritetäänkö niillä suojella vähemmistökulttuureja enemmistökulttuurilta vai päinvastoin. Ei se vain toimi niin.

    Suoraan sanottuna en oikein ymmärrä, miksi kulttuuriappropriaatiosta pitäisi närkästyä, vaikka se todellinen ja torjuttavissa oleva ilmiö olisikin. Sen toki ymmärrän, jos feikkisaamelaispuvun käyttäminen naamiaisissa on jonkun mielestä tökeröä ja noloa, mutta jos mustat kärsivät siitä, että stereotyyppisesti mustia hiustyylejä pidetään asiattomina, silloinhan he vain hyötyvät siitä, jos kyseiset tyylit valtavirtaistuvat.

    Yleisin peruste käsittääkseni on, että koska vähemmistöt ovat usein sorretussa tai muuten heikommassa asemassa kuin valtaväestö, omaleimainen kulttuuri on yksi niistä harvoista asioista, joilla vähemmistöt voivat pitää puolensa ja näyttää, että heilläkin on jotain, jonne valtaväestöllä ei ole asiaa. Ymmärrän logiikan, mutta toisaalta usein valitetaan, että valkoisten maailmassa menestyäkseen mustan on pyrittävä näyttämään valkoiselta, ja epäilemättä niin onkin. Se on kuitenkin paljon helpompaa, jos valkoiset tulevat puolitiehen vastaan ja tekevät mustien tyyleistä niin hyväksyttäviä, että alkavat itsekin käyttää niitä.

    Parasta tietenkin olisi, jos kenestäkään ei vedettäisi johtopäätöksiä ulkonäön perusteella, mutta en tiedä, päästäänkö sellaiseen koskaan. Ainakaan siihen ei päästä vaatimalla, että valkoisten kuuluu näyttää tuollaisilta ja mustat saavat näyttää tällaisilta, koska sellaisella vain ylläpidetään segregaatiota.

    Jenkkikontekstista piti vielä sanomani, että siihen ei kannata Suomessa vedota, koska sillä päädytään päättömiin lopputuloksiin. Sama pätee rotuun perustuvaan orjuuteen, kolonialismiin, ristiretkiin ja sen sellaiseen; suomalaisten syyllistäminen niistä on täysin absurdia. Valkoistakaan yhtenäiskulttuuria ei ole, ja emmehän me kettuile jamaikalaisillekaan siitä, että Ruandassa hutut ja tutsit tappoivat toisiaan parikymmentä vuotta sitten, vaikka he samanvärisiä ovatkin.

  2. jii Ivaneva Kirjoittaa:

    Kiitos kommentista, tämä herättää paljon keskustelua.. fb:n puolella oli jokin yli 90 kommentin väittely tästä. Kysymys ei ole helppo, mutta helposti tunteisiin käyvä, mikäli kuulut sorrettuun vähemmistöön.

  3. sieniaivo Kirjoittaa:

    Ideologioissa ei ole mitään pahaa, kunhan niihin ei suhtaudu liian kiihkeästi, sellainen voi sumentaa ajattelun täysin. Mielestäni tärkeintä on, että uskoi mihin tahansa tai kannatti mitä tahansa, se tuo elämään mielekästä sisältöä ja opettaa suvaitsevaisuutta eri ihmisryhmiä kohtaan.Meitä on kuitenkin maapallolla miljardeja, joten on tärkeä ymmärtää eri kulttuureja ja ajattelutapoja (eri asia kuin että niitä tarvitsisi hyväksyä), jotta voi käsittää, miksi joku toinen ihminen ajattelee niin kuin ajattelee, vaikka kuinka päättömältä se tuntuisi.

  4. jii Ivaneva Kirjoittaa:

    Kiitos kommentista, sieniaivo 🙂 Ideologian suhteellisuus on hyvä tiedostaa, muuten syntyy näitä isis-ideologeja, joille mikään terrori ei oo liian pahaa tavoitteen saavuttamiseksi. Muuten kyllä kannatan ideologioita, merkityksessä ”tiedostettu tulokulma maailman perimmäiseen kaaokseen” 🙂

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus