Suuri appropriaatiomerkintä (eli suuri hippimerkintä)

25.04.2016 - 6:19 / jii Ivaneva.


vessalaki 1Täällä Ylen uutinen aiheesta, ylitti uutiskynnyksen suomessa Bruce Springsteenin takia!

vessalaki parempiViittaan siis tähän hippimerkintään.

vessalaki 3Täällä yks simppeli video tosta ilmiöstä.

Täällä yks laajempi artikkeli.

vessalaki 4vessalaki 5POSITIIVISEN KAUTTA: Mulla oli just hyvä kokemus siitä, kun yhellä bloggaajalla oli jatkuvasti mystifioitua juttua, joka yhdisti vaginan ja kohdun nimenomaan naisiin ja naiseuteen toisarvoistaen näin transnaiseuden ja erilaiset naiskehot. Laitoin rakentavassa hengessä palautetta ja sain asiallisen vastauksen. Blogissaan hän julkaisi seuraavaksi tälläisen päivityksen 🙂

Paljon tossa on juuri sellaista puhasta tietämättömyyttä, ettei koskaan oo törmännyt muuhun kuin länkkäreiden kaksinapaiseen sukupuolijärjestelmään. Kuvatussakaan tilanteessa mua ei aivan varmasti yritetty loukata, vaan jengi piti heittojaan tyystin neutraaleina. Tietämättömyydestä nyt ei kannata loukkaantuu (mut myönnän, et elän sen verran kuplassa, että luulen ns. vaihtoehtoporukoiden olevan valistuneempaa jengiä kuin ovatkaan, siksi yllätyn ja turhaannunkin).

Musta hipeillä on hyvät edellytykset ymmärtää sukupuolten moninaisuus esimerkiksi intian hijrojen tai amerikan alkuperäiskansojen two-spirit-ihmisten kautta.

Esimerkiksi Mustassa Pispalassa (anarkistinen vastakulttuurifestari) ohjeistus on muodossa: ”Jos kohtaat epäasiallista käytöstä, kerro siitä rohkeasti muille, jotta tilanne voidaan hoitaa yhdessä. Syrjivä toiminta, kuten seksismi, rasisimi, spesisismi ja ableismi eivät anarkistiseen tapahtumaan kuulu. Ethän tee oletuksia toisten sukupuolista tai seksuaalisuudesta…” jne jne.

Kategoria: Anarkismi, feminismi, Kehotietoisuus, Musta Pispala, Transgender, Uutiskatsaus, Yleinen.



4 vastausta - “Suuri appropriaatiomerkintä (eli suuri hippimerkintä)”

  1. petra Kirjoittaa:

    Tää on kiva merkintä monesta kohtaa, mutta haluun mainita että cultural appropriaatiosta puhuttaessa kannattaa muistaa että valkoisena ihmisenä sun mielipide tästä aiheesta on tarpeeton, ja on aika ylimielistä ylipäätänsäkin että valkoisena ihmisenä ottaa kantaa jonkun toisen rodun kokemaan ja kertomaan asiaan. Sun mielipide siitä, että mikä on cultural appropriationia ja mikä ei, ei ole mitenkään relevantti koska sulla ei ole etnistä kulttuuria josta joku varastais mitään, joten kaikki mitä teet on että selittelet itelles ja annat tekosyitä miks just sulla ja sunkaltaisilla on oikeus tehä rasistisia juttuja, mihin mustat on kerta toisensa jälkeen sanonu että sulla ei ole oikeutta.

    Lisäks mulle tulee semmonen mielikuva että sun mielestä jos on valkoinen hippi niin jotenki on enemmän yhteistä värillisten kanssa tai että voi samaistua niiden kokemuksiin, kehtaan sanoa että se ei pidä paikkaansa. Värillisellä ihmisellä kaikki elämän osa-alueet on jotenki värittyny ja vaikuttunu rasismilla ja white supremacylla, joista sä vaan rikastut etkä köyhdy niinku hän. Se, että sä olet yhteiskunnallisesti/sosiaalisesti sen yläpuolella ja sitten sanot että samaistut sen kokemuksiin ja tilanteisiin johon sunkaltaiset on vaikuttanu negatiivisesti päästäkseen heidän yläpuolelle, on aika monen mielestä loukkaavaa.

    Pelkästään se miten innokkaasti nää ”hipit” yrittää puolustaa niiden oikeutta tehdä rasistisia asioita samalla kun ne selittää olevansa todella rasismia vastaan ja solidaarisia, on syy miks mä en usko että hipit on jotenki super enlightened ja rasismin yläpuolella.

    Tiiän että tarkoitat hyvää ja että et oo huono tyyppi tai mikään rasisti, mutta mun on vaan pakko mainita nää asiat ku on kerran jotain mitä tuoda esille, näiden keskustelujen avulla kuitenkin me opitaan jotain uutta ja se on aina hyvästä. Ja tosiaan niinku voit arvata niin nää asiat on semmosia mistä ollaan esim keskusteltu nadian kanssa, nii en vaan mutuile tai heitä hatusta mitään 🙂

    (http://www.forharriet.com/2015/02/why-it-isnt-just-hair-hair-for-so-many.html#axzz46q6MDKuP täs on lyhyehkö postaus aiheesta jos kiinnostaa lukea lisää. Googlettamalla ”cultural appropriation dreadlocks” löytyy kans paljon keskustelua.)

  2. jii Ivaneva Kirjoittaa:

    Kaikkea voi ja pitää pohdiskella ja ääneenki. Toihan ois sama, kuin et mä transihmisenä sanoisin, ettei cis-ihmisillä vois olla mitään sanottavaa transihmisten asioista. Keskustelun kautta tää tietoisuus kehittyy 🙂

  3. jii Ivaneva Kirjoittaa:

    Enkä löydä iteltäni ees implisiittisesti tuota oletusta, että ”jos on valkoinen hippi niin jotenki on enemmän yhteistä värillisten kanssa”? Mun tulokulma on se, että anarkistina mun jotenki odotetaan vihaavan hippejä, mutta haluisin päinvastoin, että hipiksi identifioituvien kanssa pystyis tekemään enemmän yhteisprokkiksia ja siinä ohessa niiden poliittinen tietoisuus kasvais.

  4. kjjo Kirjoittaa:

    Ei ole rotuja.

    On vain ihmisiä jotka haluaa keinolla millä hyvänsä esittää toistaan parempaa, mieluummin painamalla toista kuin nostamalla itseä.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus