Kaivoskamppailut Suomessa – 5. osa sarjassa kaksitoista kamppailua

24.04.2020 - 8:44 / jii Ivaneva.


dragon mining 1suomi kaivoskaivosteollisuushannukainen miningrio tintoFacebookissa on useampia ryhmiä, joita kannattaa kaivoskamppailuiden tiimoilta seurata. Näitä ovat esimerkiksi Pro Ylläs (linkki), Ylläs ilman kaivosta (linkki), Lapin kaivosfoorumi (linkki) ja Ei kaivosta kaapelinkulmalle (linkki) ja Pelastetaan kaapelinkulma (linkki). Hyökyaalto on ollut aktiivinen toimija esim. tuossa Valkeakosken kaivos-asiassa, nekin on facebookissa (linkki).

Jos haluaa lukea laajemman jutun Suomen kultakaivoksista, niin esim. YLEltä läytyy tällainen artikkeli: linkki. Tässä Totuusradion lähetyksessä käydään Valkeakoskella katsomassa Kaapelinkulman kaivoksen tuhoja: linkki radio-ohjelmaan. Oriveden kaivosta, jossa ensin Outokumpu ja sitten Dragon Mining pitivät luvatonta kaatopaikkaa, ei koskaan saada puhdistettua, siitä kertoo Ylen juttu (linkki).Virkamiestoiminnasta Suomessa voi lukea tästäkin Suomen kuvalehden jutusta: ”Kaivoslaki kuohuttaa jo alkumetreillä – kansalaisaloiteen tekijät syyttävät virkamiestä jääviydestä” (linkki). Hesarin tilaajille on tarjolla tällainen juttu Ylläkseltä: ”Ylläksen lähelle kaavaillaan suurta avokaivosta – kannattajat odottavat satoja työpaikkoja, vastustajat pelkäävät luonnon tuhoutuvan” (linkki). Talvivaaran pilannut Terrafame – Sipilän ja serkkujen suosikkilafka (linkki ylelle) – on juuri tässä kieltäytynyt maksamasta oikeuden määräämiä korvauksia (linkki ylelle). Kuusamossakin pelätään taas, kaivoksen kieltävä kaava meni nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa linkki Kalevaan. Rio Tinto on erityisen pahamaineinen ylikansallinen lafka, sen tuloa Suomeen tuloa kannatta seurata tarkasti. Näitä voisi linkata loputtomasti, mutta noistakin saa jonkinlaisen pintaraapaisun aiheeseen. Mitenkään kaikkia Suomen kaivoksia ja kamppailuja ei saa mahdutettua yhteen sarjikseen, nämä ovat esimerkkejä.

SUURI KIITOS niille aktiivisille kaivoskamppailijoille, jotka auttoivat minua tämän sarjakuvan koostamisessa, kiitos <3 Mahdolliset virheet/epätarkkuudet ovat tietty omiani!

Kategoria: kaksitoista kamppailua, Uutiskatsaus, Yleinen.



3 vastausta - “Kaivoskamppailut Suomessa – 5. osa sarjassa kaksitoista kamppailua”

  1. ultramariini Kirjoittaa:

    Kiitos kamppailujen sarjasta tähän asti!

    On sanottava, että koen hankalaksi neljännen ruudun hyväveliverkoston representaation, jossa gorillojen laumakäyttäytyminen samastetaan ””maan tapaan” eli korruptioon ja perseilyyn”.

    Karikatyyriin kuuluu tyylillisestä tunnistettavuuden luominen stereotypioiden ja rinnastusten avulla (tässä esimerkissä lihavuus tai suurikokoisuus, pukuihin pukeutuminen, sukiminen lauman koheesiota ylläpitävänä toimintana, kommunikaation yksinkertaisuus).

    Kuitenkin näen että käydessämme kamppailua purkaaksemme valtarakenteita ja ollaksemme kaikki vapaita, on faabeleihin nojaava muiden lajien inhimillistäminen syytä jättää pois argumentaatiostamme.

  2. jii Ivaneva Kirjoittaa:

    Kiitos kommentista! Asia on ilman muuta miettimisen arvoinen. Rajanveto on vaikeaa. Toiset tapaukset ovat selkeitä, vaikka natsien kutsuminen sioksi, mikä on hienon, älykkään eläimen negatiivisessa valossa esittämistä. Ehkä en ajatellut rinnastussuhteen tässä olevan samalla tavalla negatiivinen (vaan laajemmin sellainen, että gorillojen lähisukulaisina meillä on taipumusta monimutkaisten liittolaisuuksien luomiseen, jotka voivat rajoittamattomina johtaa korruption tapaiseen käytökseen ja … no siihen perseilyynkin), jos koko suhtautuminen gorillaluontoomme siis lukijalle välittyy negatiivisena, niin on piirtäjä osaltaan tietenkin vastuullinen. Kiinnitän jatkossa asiaan enemmän huomioita. Faabelia sellaisenaan en ole valmis tuomitsemaan, koska aikuinen kuitenkin ymmärtää faabelien eläinten olevan pohjimmiltaan ihmisiä (negatiivisten laji-stereotypioden vahvistaminen on tietenkin kokonaan toinen juttu!).. mutta siis lyhyesti: kiitos, kiinnitän asiaan huomiota!

  3. ultramariini Kirjoittaa:

    Kiitos selventävästä vastauksesta! <3

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus