Ahdistelukokemus

4.10.2015 - 10:27 / jii Ivaneva.


seksuaalinen ahdistelu 1seksuaalinen ahdistelu 2Tutuille tiedoksi: alan olla ok. Toisaalta hävettää tehä tästä näin julkista, mutta toisaalta toi on just sellainen juttu mistä pitää puhua. Paikalla missä tää tapahtu ei oo merkitystä, ois voinu olla mikä vaan. Mun heikkoutta oli, että vaikka paikalla olleet kaverit sano, et mun pitäs näyttää kuka tyyppi se oli ja sitä pitäs puhuttaa niin en pystyny kohtaamaan sitä tyyppiä kasvokkain. Olin suht hajalla siinä kohtaa. Jos tota viel tapahtuu ni koitan olla vahvempi, ois ollu parempi jos tyyppi ois jotenki joutunu kohtaamaan oman toimintansa.

Kategoria: feminismi, Kehotietoisuus, Transgender.21 vastausta - “Ahdistelukokemus”

 1. Päivi Kirjoittaa:

  Olen myös kohdannut seksuaalista ahdistelua elämässäni, ja mä menin siitä ainakin ihan lukkoon hetkeksi. Kun omaan arvomaailmaan ei mahdu tollanen toisen kunnioittamatta jättäminen, niin ei sitä voi käsittää. Hyvä kun tuot asian esille, ei tästä muuten tiedetä jos asiasta ei puhuta! Kaikki ihmiset kun eivät tunnu ymmärtävän, että jotain rajoja muka olisi edes olemassa.

 2. jii Ivaneva Kirjoittaa:

  Kiitos kokemuksen jakamisesta, inha tuo lukossa olon tunne, jotenki kaikki toimintakyky ihan lamaantuu..

 3. minna Kirjoittaa:

  Mulla on teinivuosilta semmoinen ahdistelukokemus joka jätti jäljet pitkäksi aikaa, vaikka siinä ei mun fyysistä koskemattomuutta loukattukaan. Erityisesti ahdisti just ajatus siitä, että mitä vaan voi tapahtua, eikä siihen itse voi vaikuttaa. Pitkään tuntui siltä että pitäis peittää kaikki naiseuteen viittaava itsestään, ettei kukaan voisi katsoa mua väärällä tavalla. Tämä varmaan vaikutti myös siihen, että tulin sinuiksi oman tyttöyden/naiseuden kanssa aika myöhään.

  Ja on tärkeä puhua ja tuoda näitä kokemuksia julki, koska moni on joutunut tällaisen kohteeksi. Ei ole normaalia mun mielestä, mutta aika yleistä.

 4. jii Ivaneva Kirjoittaa:

  Kiitos kokemuksen jakamisesta <3 Just toikin on karseeta et jossain muutenki herkässä teini iässä voi joutuu kokeen tollasta .. ja vaiks ei oo fyysistä ni voi olla kyl aivan yhtä rankaa :/

 5. nuorikko Kirjoittaa:

  Viime talvena cittarin jonossa joku mies työnsi käden miun housuihin takaa. Hyvin samankaltaiset tuntemukset nousi ja kierrän vanhemmat miehet nykyään vielä kauempaa.

  Olen aina ajatellut, että huudan ja tappelen, jos niin käyn…. mutta en tehnyt paljoa mitään! Potkaisin vaan taaksepäin jalalla, ja siinä se -_- Jalka oli ainut osa kehosta, joka toimi.

 6. nuorikko Kirjoittaa:

  Ja en todellakaan ollut pukeutunut seksikkäästi! Oli collegelököhousut, yli-iso huppari ja pipo.

 7. jii Ivaneva Kirjoittaa:

  Eikä sekään oikeuttas tollaseen vaikka ois mitä hepeniä päällä, kyl must sivistynees maailmas ihminen saa pukeutua haluamallaan tavalla. Mut hyvä et potkeit! Kiitos ja tsemppiä!

 8. Sisli Kirjoittaa:

  Oot paras. Näiden asioiden jakaminen tekee ne näkyviksi ja se on tärkeää.

 9. Sande Kirjoittaa:

  Luultavasti pahin omakohtainen ahdistelukokemus (varoitus?): Asuin 9. kerroksessa ja menin ahtaaseen hitaaseen hissiin naapurissa asuvan miehen kanssa. Siellä hän alkoi ahdistelemaan, painautui muhun kiinni kun olin nurkassa selkä seinää vasten ja yritti suudella suulle/poskelle kun käänsin päätä pois. Ehdotteli jotain kyläilystä kun vaimo ja lapset on poissa. Heti kun hissin ovi aukesi niin pinkaisin ulos ja nopeasti kämppään sisälle. Pelkäsin ihan vitusti että se seuraa mua asuntoon jossa ei sillä hetkellä tainnut olla ketään muuta. Tein myöhemmin rikosilmoituksen siltä varalta, että jos tekee tuota samaa tai pahempaa muille niin on jotain ”paper trailia” asiasta.

  Sen jälkeen oli kyllä aika pitkään todella turvaton olo aina ulos lähtiessä ja hissiä käytettäessä. Tuntui että kadulla piti kävellä jotenkin hypervalppaana ja kovana, ettei näytä heikolta. Hissin käyttö ahdisti samoin kuin portaikon käyttö noin yleensä. Kerran uudestaan jouduin samaan hissiin kahdestaan tämän miehen kanssa. Tuijotin vitun vihaisena/peloissani lattiaa. Mies toivotti vain hyvää naistenpäivää (taisi olla maaliskuun 8. siis), vittu mikä urpo :/ Ahdistus helpotti ajan myötä ja olen sittemmin muuttanut toisaalle.

 10. jii Ivaneva Kirjoittaa:

  Hyi, oman kodin pitäs just olla maailmassa turvapaikka ja tollasesta paskasta vapaa vyöhyke.. ja vittu mitä ironiaa tossa ”hyvää naistenpäivää” 🙁

 11. Muhvu Kirjoittaa:

  Todella törkeää!! Eikä todellakaan sun tai pukeutumises vika. Kaikilla on oikeus pukeutua ihan miten haluaa ilman että tulee häirityksi. Ton miehen kyllä pitäisi hävetä!!

 12. Tiina Kirjoittaa:

  Lopeta heti tommoset ”mun heikkoutta oli…” ja ”hävettää…” alkavat ajatukset! Sinä et oo tehnyt mitään väärää. Piste. Toimit siinä tilanteessa ja nyt niinkuin susta parhaalta tuntui, ja se on ainoa oikea tapa toimia. Vaikka on helppo sanoa, että vaikka raiskaustapauksessa pitää aina tehdä ilmotus ja heti mennä sairaalaan jne, on se uhrin omissa käsissä miten haluaa toimia ja hänellä siihen on oikeus. Vieläpä vois aatella, että nimenomaan tollasissa tapauksisssa, joissa itsemäärämisoikeutta suhteessa omaan kehoon ja siihen miten siihen suhtaudutaan on loukattu sitä itsemääräämistä tapauksen jälkipuinnissa ois syytä kunnioittaa vielä vahvemmin. Eiköhän karma hoida hommansa tuonkin kaverin kohdalla, vaikka sillä nimenomaisella hetkellä pääsikin pälkähästä.

  Mua ei oo varsinaisesti koskaan ahdisteltu, siis käyty iholle, mutta kerran aika nuorena matkustin junassa, ja siinä alko sellanen hieman kehitysvammasen olonen kundi kosketella itseään muutaman penkkirivin päässä. Ihan kaikki pelit ja vehkeet esillä. Näin tilanteen ikkunoiden heijastuksen kautta, ja ahisti kyllä, vaunussakin tais meidän lisäksi olla vaan joku mummeli toisessa päässä. Onneksi olin aika lähellä määränpäätä, joten keräsin kamat ja lähin oville odottelemaan. Pyöri se mielessä jonkun aikaa, mutta selkeästi sillä tyypillä ei ollu ihan samanlainen itsekontrollius olemassa kun ”normaaleilla” ihmisillä odotetaan olevan, joten se oli helpompi myös antaa anteeksi ja jatkaa elämää.

  Aloin tässä miettiä ylipäätään kokemuksia (kavereiden, tuttujen) asiasta, eikä niitä paljon tuu mieleen. Onko kyse harvinaisuudesta vai siitä, ettei asiasta puhuta, sitä en lähe arvailemaan, mutta tosiaankin tämmösestä pitäs puhua ja selkeästi tuoda ilmi, ettei tämmönen oo hyväksyttävää! Häpeämisen sijaan saat todellakin olla ylpeä itsestäs, että oot tuonu asian esille näin avoimesti ja rohkeasti, omaa sisäistä kokemusta avaten! Se on musta ihan yhtä rohkeaa ellei enemmänkin, kuin se, että siinä tilanteessa kykenee jotenkin toimimaan. Useimmille meille tulee varmasti se lukko, ja se on ihan luontevaa ja ok, eikä mikään häpeän asia. Se, joka tekee tuollaista, on se jonka kuuluu hävetä. Sää oot täydellinen <3

  Tl;dr:
  Vittu saatana perkele. Oot rakas!

 13. jii Ivaneva Kirjoittaa:

  Täydellisestä kaukana, mut tuntuu kyl hyvältä toimii ikäänkuin katalyyttinä sille, että muukki pystyy tuomaan tollaisia paskoja kokemuksiaan esiin. Kiitos, ystävä <3

 14. mirufrog Kirjoittaa:

  Oon joutunut myös käpälöinnin kohteeksi, useammin kuin kerran. Yleensä isoissa väkijoukoissa, joissa ihmisillä on mahdollisuus alkoholiin. Tämmösten takia on ihan kamalaa kulkea yksin tuollaisissa paikoissa ja pysyttelen silloinkin aina varpaillani.

  Näistä tilanteista tekee niin hankalia se, että siinä kyllä jäätyy ihan täysin. Se tilanne on vieläpä yleensä melko nopeasti ohi, ja kun asialle ei vaan ehtinyt/pystynyt tekemään mitään. Se jää kyllä vaivaamaan, ja turhauttaa kun tuntuu niin voimattomalta koko asian suhteen. Mitä siinä tilanteessa oikeasti voisi tehdä? Mietiskelen aina välillä, että pitäis tehdä postaus tästä asiasta, mutta en oo kyl vielä saanut aikaiseksi.

  Mutta mun mielestä on hienoo, että puhut asiasta. Ihan liian usein ja valitettavasti näistä vaan ollaan hissukseen. Sitten jotkut pitää tällaista käytöstä jopa ihan normaalina, sillai ”no semmosta sattuu heheh”, kun tähän ei pitäisi lainkaan alistua tai tottua. Mutta hei, paljon tsemiä sulle!

 15. jii Ivaneva Kirjoittaa:

  Jep, toi jäätyminen tuntuu pahalta ja se, ettei pystynyt palaamaan ja kohtaamaan sitä tyyppiä. Se ois pystytty tekee mun kannalta täysin turvallisesti, paikalla oli runsaasti mun tovereita, mut mun henkinen voimavara ei riittänyt siinä kohtaa. Musta ois olennaista et näistä oppis ja lois toimintamalleja vastaisuuden varalle.. fb:n puolella Johanna Rojola suositteli jotain hyvii feministisen itsepuolustuksen ryhmii..

 16. jelden Kirjoittaa:

  VMP!!
  On mennyt tosi kauan, että oon ees oppinut, ettei kaikille tarvitse olla kiltti. Esiteininä olin (monien epävarmojen esiteinien tavoin) jopa otettu miesten huomiosta, vaikka se olisi ollut törkeää. Miksei kukaan opettanut toisin?

  Nykyään osaan sanoa suorat sanat ja jopa työntää ihmisiä pois, mutta vain sen takia, että oon vaan joutunut usein tilanteisiin, joissa harjoitella sitä. Nuoren ja baareissa/keikoilla viihtyvän ”tytön” on ollut pakko opetella äkäiseksi ja jopa vitun vihaiseksi.

 17. jii Ivaneva Kirjoittaa:

  Musta on jotenkin hirveetä että 2000-luvun suomessa ”on pakko opetella äkäiseksi”.. niinku et tilanne ei oo se, et lähtökohtaisesti sais olla rauhassa, vaan on pakko elää ahistelun kanssa >:(

 18. viuhti Kirjoittaa:

  vittu tommonen on ihan kamalaa ihan sama kelle sitä tapahtuu ja kuka sitä tekee! mulla on kokemuksia myös, sekä omasta lähipiiristä että tuntemattomilta. itellä meni tosi pitkään tajuta että se ei oo mun vika ja en ”ansaitse” sitä että mua kohdellaan miten muista sattuu huvittaan, ja vaikka se tajuaminen vei aikansa ja oli helvetin vaikeeta, niin olo on paljon parempi ku pystyy nostamaan itsensä sen tilanteen yläpuolelle ja tuomaan esille et sillä toisella ei oo mitään oikeutta koskee muhun ellen oo tuonu esille et se on ok. toivottavasti sun olos paranee! arvostan että pystyt jakamaan tollaset kokemukset, niitä kokemuksia, oli ne pieniä tai suuria, ei pidä lakaista maton alle oli syy mikä tahansa jos vaan suinkin kykenee niistä puhumaan

 19. jii Ivaneva Kirjoittaa:

  Kiitos! Mun olo on jo selkeesti parempi, heti kun kykeni lähtee ulos ni oli heti enemmän jees. Ollu hyvä kuulla palautetta ihmisiltä, toisaalta kauhistuttaa miten monet tota ahdistelua on kokenu. Surullisen tavallista taitaa olla se 2000-luvun suomes :/

 20. kölliö Kirjoittaa:

  Jiipu<3

  ja nimenomaan, mustakin on hyvä ja oikein et jos haluat niin piirrät asiast julkisen. Just tää edesauttaa sitä et ne ihmiset jotka syystä tai toisesta ei tämmösen ahdistelun kohteeks joudu, ees kuulis näist tilanteista.

 21. jii Ivaneva Kirjoittaa:

  Kölliö <3 .. joo ja isolt on tuntunu just se ku pystyny jakaan tota kokemusta ja sit jotenki läpikelaamisen kautta koittanu luoda sellasta rakentavaa suhtautumist et osais toimia jos toi toistuu..

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus